16 aprilie 2010

Amir Tebenikhin - Viaţa şi opera

Amir Tebenikhin s-a născut la Moscova în 1977. A primit primele lecţii de pian de la tatăl său, Vladimir Tebenikhin, apoi de la Jania  Aubakirova, Aida Isakova şi Mihail Balabitchev la Liceul de Muzică Baisetov din Alma Ata, Kazahstan, iar în 1996 s-a înscris la Conservatorul P.I. Ceaikovski din Moscova unde a studiat cu Mihail Voskressensky. În 2004 s-a mutat la Musikhochschule din Hanovra unde l-a avut ca îndrumător pe Karl-Heinz Kammerling. 
      
Amir Tebenikhin a câştigat Premiul I la Concursul de Pian din cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, Bucureşti, ediţia 2009.  În 1999 Amir Tebenikhin a câştigat Premiul I la al XIII-lea Concurs Internaţional Vianna da Motta, Lisabona. A cîştigat Premiul Special la Concursul Internaţional de Pian de la Geneva, ediţia a 56-a şi a fost laureat al Concursului de Pian Regina Elisabeta, Bruxelles, 2003. A primit Premiul al II-lea şi Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unui concert cu orchestră la Primul Concurs Internaţional de Pian C. Bechstein, Essen  şi Premiul I la Al Treilea Concurs Internaţional Rubinstein de la Dresda, în 2007. 

Amir Tebenikhin a concertat în principalele săli ale lumii, precum Carnegie Hall din New York, Wigmore Hall din Londra sau Salle Pleyel din Paris, susţine frecvent recitaluri la festivaluri muzicale şi este prezent alături de mari orchestre, dintre care amintim Orchestra Simfonică a Fundaţiei Gulbenkian, Orchestra Naţională a Belgiei, Orchestra Simfonică Naţională a Scoţiei, Orchestra Simfonică Sendai, orchestra Virtuozii din Moscova condusă de Vladimir  Spivakov, Orchestra Simfonică din Kazahstan, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra de Tineret a Uniunii Europene dirijată de Vladimir Ashkenazy, şi altele. 


Pentru Amir Tenikhin prezenta stagiune a început în septembrie cu adjudecarea Premiului I la Concursul Internaţional de Pian şi prezenţa în Gala Laureaţilor din cadrul Festivalului George Enescu şi a continuat cu apariţii la Kennedy Center în Washington D.C. şi la The Times Center, 
New York în octombrie şi cu un recital la Londra sub auspiciile Societăţii George Enescu, în noiembrie. 


În Germania – unde Amir Tebenikhin locuieşte în prezent – stagiunea a continuat cu recitaluri susţinute la Buekeburg, Hanovra, Darmstadt, Bentheim, Wiesbaden; Bad Pyrmont, Buchholz, Hamburg, Berlin, dar şi cu participări la manifestări muzicale organizate de marii fabricanţi de piane Bluethner şi  Bechstein. În Ianuarie 2010 artistul a oferit un recital la Palatul Hofburg din Viena. 


Amir Tebenikhin va participa la Festivalul de Pian din Ruhr în mai şi la o Seară Chopin la Londra, în noiembrie. Până la încheierea stagiunii sunt programate concerte şi recitaluri la Osaka, Vilinus, Astana, Petropavlovsk, Moscova, Friburg, Hanovra  şi la  un Festival Chopin  ân Polonia, în cursul verii. Artistul a fost invitat la Festivalul George Enescu, ediţia 2011. 


Amir Tebenikhin a realizat înregistrări pentru casele de discuri Naxos, Classical Records (Rusia) şi K&K (Germania).





Alexandru-Mihai Burcă - Viaţa şi opera



Născut în 1987



Studii:   


Liceul de muzica “DINU LIPATTI” Bucuresti: 2001-2005


Universitatea de muzica Bucuresti:  2005-2009


Master class: 
Viniciu Moroianu, Galina Petrenky.






Experienţa profesională

Premiul 1 la concursul “Beethoven ii Classici” Italia
Premiul 1 la concursul international “George Georgescu” Tulcea
Premiul 3 la concursul national “Pro Piano”
Premiul 1 la concursul national “Mozart”
Premiul 1 la concursul international “ Carl Czerny”
Premii la olimpiadele nationale de muzica
                                    
Concerte
                                      
Opera din Iasi
Palatul Parlamentului
Palatul Şuţu
Sala Dalles
Sala Auditorium a MNAR
Sala Studio a Ateneului Roman
Studioul Mihail Jora al SRR
Muzeul George Enescu din Sinaia
Conservatorul din Pescara
Conservatorul din Ancona