3 februarie 2011

Proiect: Muzica Românească (I): Orchestra de Cameră Philarmonia, dirijor Nicolae Iliescu

Luni 7 Februarie 2011, orele 19:00
Sala de Concerte Dalles, Bdul Nicolae Bălcescu nr. 18, Bucureşti

A 79-a Stagiune. Partener Universitatea Populara ”Ioan I. Dalles” 
sub egida Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania
prezintă ciclul PROIECT: MUZICA ROMÂNEASCĂ


Orchestra  de cameră Philarmonia a Centrului Naţional de Artă „Tinerimea română”

Dirijor  Nicolae Iliescu 

Program




Doru Popovici Pastorale bănăţene
Sorin Lerescu Momente pentru orchestră de coarde
Fred Popovici Concert pentru orchestră
Ulpiu Vlad Vise II
Dan Dediu Codex Brassoviensis
Adrian Iorgulescu Divertisment pentru orchestră de coarde

Orchestra de cameră Philarmonia




Orchestra de cameră „Philarmonia” a fost înfiinţată în anul 1983 şi este compusă din 6 violonişti primi, 5 violonişti secunzi, 4 viole, 3 violonceli şi un contrabas – cu toţii instrumentişti români de excepţie. 

Încă de la debut, ansamblul s-a bucurat de aprecieri unanime referitoare la rafinamentul sunetului şi la calitatea stilistică a repertoriului abordat, în care predominant este repertoriul preclasic şi clasic.


Orchestra de cameră „Philarmonia”  s-a impus pe scena muzicală naţională şi europeană prin interpretarea unor opusuri de mare consistenţă şi prin abordări exhaustive şi curajoase ale marilor integrale Vivaldi, Corelli, Haendel. Graţie performanţelor artistice fenomenale consemnate încă de la constituire, Orchestra de cameră „Philarmonia”  a fost invitată să realizeze înregistrări la Casa de discuri „Electrecord”, iar după 1990 în Studioul Muzical al Centrului Naţional de Artă „TINERIMEA ROMÂNĂ”. Cu aceste prilejuri au fost abordate lucrări de mare complexitate precum L’estro Armonico de Vivaldi, Integrala Concerti Grossi de Corelli, Integrala concertelor pentru orgă şi orchestră de Haendel, dar şi opus-uri semnate Mozart, Giulliani, Respighi, Enescu. 

Orchestra de cameră „Philarmonia” a fost invitată să susţină concerte la festivaluri internaţionale de muzică de cameră în diverse oraşe din ţară, la şapte ediţii ale Festivalului Internaţional „George Enescu” precum şi  în Grecia, Turcia Austria, Germania, iar de fiecare dată presa a elogiat calitatea sunetului şi omogenitatea deosebită a ansamblului. 

Fondator şi conducător al Orchestrei de cameră „Philarmonia” este violonistul NICOLAE ILIESCU, absolvent al cursurilor Conservatorului din Bucureşti ca şef de promoţie şi, în urma unui concurs, laureat al Bursei „George Enescu”. Violonistul NICOLAE ILIESCU s-a distins prin aprecieri deosebite în urma concertelor susţinute în ţară, dar şi în Ungaria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Slovacia, Germania, Elveţia, Franţa, Spania. El a urmat cursurile de aspirantură ale Conservatorului „Piotr Ilici Ceaicovski” din Moscova, iar între 1984 şi 1990 a fost concert-maestru al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. 

Toate aceste date întregesc cartea de vizita a Orchestrei de cameră „Philarmonia”, care îşi are locul său bine meritat în galeria marilor orchestre camerale europene. 

***
Biletele costă Lei 20 şi pot fi cumpărate la www.eventim.ro , în librăriile Cărtureşti, Humanitas, magazinele Germanos, DoMo, Vodafone, şi Orange, precum şi în seara concertului. Elevii şi studenţii au intrare liberă, în limita locurilor. Detalii pe Facebook la „Concertele Dalles”. Informaţii de ultimă oră pe Twitter la DallesConcerts.